ХАЙ НЕ ЗГАСНА ВАША ВІРА В ЩЕДРІСТЬ ЛЮДСЬКОЇ ДОБРОТИ ..

17 лютого, середа

(до Дня спонтанного прояву доброти)

День спонтанного прояву доброти (Random Acts of Kindness Day) – одна з недавніх ініціатив міжнародних благодійних організацій. В Україні це свято поки що практично не відоме. Вважається, що в цей день людям слід намагатися бути не просто добрими, що само собою зрозуміло, а добрими безмежно і безкорисливо, до божевілля.

Сьогодні у всьому світі відзначають День спонтанного прояву доброти. Вперше його запровадили в американському місті Денвері ще 1995-го, проте з кожним роком це свято набуває все більшої популярності та заохочує всіх робити спонтанні добрі справи. 

У більшості культур вважається, що доброта — це акт виявлення турботи про інших, близьких та незнайомих людей без очікування на те ж саме у відповідь. Проте піклуючись про інших, ми зокрема піклуємося й про себе.

Дослідження показують, що добрі справи і допомога іншим мають безліч переваг для психічного та фізичного здоров’я: впливають на центри задоволення у мозку, підвищуючи рівень серотоніну та дофаміну, зменшують тривожність, стрес, і запалення.

Добрі справи у вигляді волонтерства також допомагають залишатися соціально активними та долати самотність. Зараз ведуться дискусії, чи важливо включати волонтерські активності в програму громадського здоров‘я, аби в цілому покращити здоров‘я населення. 

Долучитися до відзначення Дня спонтанного прояву доброти дуже просто. Це можна зробити на сайті Фонду “Random Acts of Kindness”, міжнародної некомерційної організації, яка запровадила це свято. 

А можна зробити уже зараз — порадувати інших людей і допомогти їм відчути себе щасливішими. Посміхніться незнайомцю на зупинці, подякуйте водієві громадського транспорту за безпечну поїздку чи напишіть лист підтримки чи висловлення вдячності тому, хто опинився у скрутній ситуації.

Ви також можете долучитися до волонтерської організації, що допомагає військовим, пригостити бездомного гарячим чаєм чи оплатити продукти бабусі чи дідусеві, що стоять з вами поруч на касі, зателефонувати самотньому родичеві, з яким ви давно не спілкувалися, або сказати близькій людині наскільки важливою вона для вас є.

Спонтанні добрі вчинки можна робити не лише сьогодні, а усі 365 днів на рік. Проявіть фантазію і не соромтеся робити світ кращим.

Але є і темний бік альтруїзму, коли піклування про інших і самопожертва виявляються схемою поведінки, яка заважає людині повноцінно жити, а інших оточує надмірною турботою. Про це напишемо вже згодом.

Доброта – якість, яка цінується незалежно від свята, тому проявляти її варто не тільки сьогодні. Але сьогодні можна зробити ще більше добрих справ, ніж зазвичай.

День спонтанного прояву доброти: історія свята

Точного визначення про те, хто започаткував традицію святкувати цей день, немає. За наявною інформацією, свій початок свято поклало в США, а в даний час здобуло популярність далеко за межами Америки. За ще однією версією, День спонтанного прояву доброти почали святкувати в Новій Зеландії на початку нинішнього тисячоліття.

Свято не має політичного, релігійного або іншого забарвлення і покликане нагадати людству про роль добра в житті. Сьогодні щорічно багато компаній та корпорацій проводять благодійні заходи, флешмоби, марафони тощо. Важлива відмітна їх риса цього дня – це спонтанність.

Не дивно, адже людство має ще одне свято, присвячене доброті. Це Всесвітній день доброти і відзначається він 13 листопада. А сьогодні, як і в будь-який інший день – саме час робити добрі справи на благо суспільству, країні, світу.

Традиції Дня доброти


          Найпростішим виявом доброти в цей день буде ваше ставлення до оточуючих. Мова йде як про добре слово, просту і не дуже допомогу, підтримку, мотиваційні слова, милі бесіди і приємні зустрічі. Увага, щирість – чи не головні й обов’язкові риси цього дня. 17 лютого можна і потрібно приділяти час близьким людям, провести його з сім’єю, рідними, друзями. Приємні слова можна сказати не обов’язково знайомим – доброта може полягати в звільненому в транспорті місці, поданій руці на виході з нього або ж щирому слові “дякую” на касі в супермаркеті.

Якщо ви хочете, щоб добро відчули як можна більше потребують ньому людей – сходіть в дитячий будинок, інтернат, будинок для престарілих, притулок для тварин. Неважливо, що ви туди з собою візьмете велику користь може принести щира посмішка і бесіда, ніж привезені з собою подарунки або матеріальна допомога.

 Пам’ятаєте, у всьому важливо проявляти щирість – вона справді цінна.

Святкування Дня спонтанного прояву доброти в Україні поки проводиться практично непомітно, оскільки про нього мало хто знає. Суть свята полягає в безкорисливому і безмежному прояві доброти стосовно всіх оточуючих. Справжня доброта не повинна чекати похвали або подяки. Головна нагорода за доброту людини – радість інших людей.

День спонтанного прояву доброти – це підстава згадати про істинні цінності нашого життя і про те, що доброта здатна зцілити від душевних мук і недуг кожного, хто її проявляє. Тому проявляти добрі наміри у всіх своїх діях повинна кожна людина.

Залишити коментар

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.